Literatuurlijst: Boeken geschreven over honden

Project hond
Tegenwoordig krijgen hondenbezitters steeds meer regels opgelegd. Het is bijna onmogelijk nog vrij met je hond in de natuur te ravotten. In dit boek trekt de hele geschiedenis van de hond als huisdier aan u voorbij. Wat heeft de hond allemaal voor ons gedaan? Hoe helpt hij ons nu nog steeds? Vroeger werd de hond ingezet in oorlogen om berichten over te brengen naar het front. Tegenwoordig is hij als hulphond werkzaam voor veteranen. Onder andere afstamming, kunst, belangrijke wetenschappers, Laika de ruimtevaarder, trek- en kettinghonden en het beroep hondenmepper komen aan bod.
Geschreven door: Jolanda van Valkengoed
ISBN 978-94-022-1156-6

   
     
 
Boeken over het opvoeden van uw pup

Puppymanieren
Begeleiding en opvoeding door optimaal gebruik te maken van de leergierigheid van de hond.
Geschreven door: Martin Gaus
ISBN 90-5210-382-8

Uw hond gehoorzaam in 10 lessen
Een boek waarin in begrijpelijke taal alles behandeld wordt wat u over uw hond moet weten om tot een juiste opvoeding te komen.
Geschreven door: Martin Gaus
ISBN 90-5210515-4.
Pups opvoeden
Dit boek is een korte duidelijk handleiding voor het opvoeden van uw pup.
Geschreven door: Marcel Nijland
ISBN 90-5841-057-9
De puppyfluisteraar
Duizenden hondenbezitters maken sinds het verschijnen van “De Hondenfluisteraar” gebruik van de Stapcontact-methode, de methode waarmee u een harmonieuze verstandhouding met uw hond kunt bewerkstelligen. Dit gegeven wordt in dit boek verder uitgewerkt.
Geschreven door: Klaas Wijnberg
ISBN 90-5860-201-x
Spelenderwijs opvoeden van uw pup
De leermethode die Peter Beekman hanteert, is spelenderwijs met de pup omgaan, waarbij plezier voor baas en hond voorop staat. Door middel van spel ontstaat een goede band die onontbeerlijk is voor het krijgen van een plezierige huishond, een heel hondenleven lang.
Geschreven door: Peter Beekman
ISBN 90-5266-180-4.
Black-boxmethode
Deze black-boxhandleiding laat zien hoe gedrag zich ontwikkeld en kan zo een leidraad voor de eigenaar zijn tot optimaal plezier met de hond, zeker in combinatie en een goede opvoedcursus. Dit is geen boek voor de beginnende hondenbezitter.
Geschreven door: Peter Beekman
ISBN 907-7462-236
Puppycursus
Een boek met veel foto’s en duidelijke omschrijvingen van de diverse commando’s en oefeningen.
Geschreven door: Gwen Bailey
ISBN 905-9202-996
Toepoels puppywijzer
Een boek met veel kleurenfoto’s en laat zien hoe u van een pup een welopgevoed hond kunt maken. Onderwerpen als socialisatie, zindelijkheidstraining, het voorkomen van bijten en agressie komen duidelijk aan bod.
Geschreven door: Gwen Bailey
ISBN 90-230-0914-2
   
 
Boeken over het contact tussen honden en kinderen:
Wie is hier de baas
Dit is een leesboek én een voorleesboek voor kinderen, buurkinderen, vriendjes, ouders, opa’s en oma’s. Elsie en haar broertje krijgen een hond. Eerst moeten ze een pupje uitzoeken en wachten tot het hondje groot genoeg is om bij hun te komen wonen. Op begrijpelijke manier vertelt Irma aan de kinderen hoe ze met honden om moeten gaan. Achter in het boek staat nog een hoofdstuk voor de ouders. Zeer aan te raden boek voor gezinnen die van plan zijn een pupje aan te schaffen.
Geschreven door: Irma Frijlink – Grasveld
ISBN 907-2977-920
Mijn hond als kameraad
Dit boek is voor jongeren geschreven. Maar ook voor ouders die er veel aan gelegen zijn dat kinderen en honden veilig met elkaar omgaan.
Geschreven door: Martin Gaus
ISBN 90-5210-622-3
   
 
Boeken over het gedrag van honden:
De vrouw die naar honden luistert
Geschreven in de verhalende vorm. De schrijfster laat zien hoe haar zachtaardige methode van communiceren met “de beste vriend van de mens” gedragsproblemen op eenvoudige wijze overwonnen kunnen worden.
Geschreven door: Jan Fennell
ISBN 90-2460600-4
Kalmerende signalen
Turid Rugaas de bekende Noorse hondentrainer, heeft zich gespecialiseerd in hondentaal. stress en agressie bij honden en geeft lezingen en cursussen over de hele wereld. Turid laat ons met andere ogen naar de hond kijken. Haar trainingsmethoden zijn eenvoudig en doeltreffend.
Geschreven door: Turid Rugaas
ISBN 90-807-5841-8
De waarheid over honden
Wie of wat hebben we in huis? Daar geeft dit boek een wetenschappelijk onderbouwd antwoord op. Het boek gaat op alle facetten van het hond-zijn in.
Geschreven door: Stephel Budiansky
ISBN 90-274-7274-2
Denken als een hond
Inzicht krijgen in het gedrag en functioneren van honden aan de hand van veel voorbeelden.
Geschreven door: John Fisher
ISBN 90-410-0472-6
Wat denkt mijn hond?
Gwen Bailey is een diergedragskundige. De wetenswaardigheden over honden geven inzicht in hoe onze viervoeters denken. Al snel kunt u het gedrag van uw hond aan de hand van zijn lichaamstaal en signalen interpreteren en reageren op wat hij “vertelt”.
Geschreven door: Gwen Bailey
ISBN 90-5210-463-8
Begrijp ik mijn hond
Een boek boordevol foto’s en een dvd. Met behulp van dit boek leert u hondengedrag herkennen en begrijpen.
Geschreven door: Nicky Gootjes en Sacha Gaus
ISBN 90-5956-119-8
Hoe vertel ik het mijn hond?
Bart Knol brengt kort, helder en zakelijk onder woorden hoe plobleemgedrag veroorzaakt wordt, wat het doel ervan is, hoe het zich ontwikkelt en –het belangrijkste- hoe het voorkomen kan worden.
Geschreven door: Bart W. Knol
ISBN 90-6100-552-3
  Uw hond is een hond
Dit boek laat zien waarom mens en hond graag in elkaars gezelschap verkeren. We hebben veel overeenkomsten maar daarmee wordt een hond nog geen mens. We schrijven hem te vaak menselijke drijfveren toe en dat leidt tot gedragsproblemen.
Geschreven door: Margriet Dudok van Heel
ISBN 90-6030-667-8
Afblijven of ik bijt !
De Nederlandse vertaling van het Amerikaanse boek: MINE.
Voor honden onderling is het een vaste regel: “Wat je hebt”, mag je houden”. Zelfs de ranglaagste hond in een roedel mag zijn maaltje beschermen tegen kapers op de kust. Niet zo raar dus dat veel honden hun voerbak, bal of ligplaats tegen hun eigenaar verdedigen. Maar normaal gedrag is nog niet hetzelfde als ongevaarlijk gedrag.
Afblijven of ik bijt biedt een praktische stap-voor-stap benadering bij het herkennen, evalueren én (veilig!) behandelen van de diverse vormen van bezitsagressie bij honden.
Geschreven door: Jean Donaldson
ISBN onbekend
   
 
Boeken over het clickeren met de hond:
Een hond en een dolfijn
Karen Pryor is van origine dolfijntrainer en ze leerde dat het principe van trainen-door-bestraffing bij dolfijnen niet werkt. Om de dieren toch te laten doen wat ze wil gebruikt ze daarom de positieve versterking: een dier aansporen tot het gewenste gedrag, consequent en op het juiste moment, door een signaal van de trainer. De auteur ontdekt dat honden net zo reageren als dolfijnen. Ze worden alert, geconcentreerd en werken bereidwillig mee als de click-methode wordt toegepast.
Geschreven door: Karen Pryor
ISBN 90-410-0468-8
HOS Hondenboek
Dit boek legt u stap voor stap uit hoe u clickertraining kunt toepassen bij het trainen en opvoeden van uw hond. Maar ook andere belangrijke zaken omtrent de omgang met uw hond komen aan de orde.
Geschreven door: Karen Koomans en Gert Wiersma van Hondenschool en adviescentrum ’t HOS
ISBN onbekend.
Van clicker tot gehoorzame hond
Veel kleurenfoto’s, stukje geschiedenis, start, timing en problemen komen aan de orde.
Een klein boekje met heel veel tips.
ISBN 90-5821-150-9
   
 
Medische boeken over honden:
Wat mankeert mijn hond
Een bijzonder praktisch boekje over wat honden kunnen mankeren. Het is een “opzoekboek” wat begint met een symptomen lijst, waarin de meest voorkomende ziektesymptomen worden beschreven. Die verwijst naar pagina’s waar de mogelijke oorzaken worden besproken. En die verwijzen weer naar de beschrijving van de mogelijke aandoening.
Geschreven door: dierenarts Henk Lommers,
ISBN 90-269-2797-5
Medisch ABC voor de hond
Kleine gezondheidsgids voor uw hond, samengesteld in samenwerking van diverse deskundigen, fokkers en dierenartsen.
ISBN 90-5821-005-7
Toepoels hondendokter
Alle veel voorkomende ziektes komen aan bod: van ademhalingsproblemen tot zweren en van artritis tot zwaarlijvigheid. Dit boek geeft samen met een indicatie van de te maken kosten de mogelijkheid om het bezoek aan de dierenarts goed voor te bereiden en eventueel te heroverwegen. Want dankzij dit boek kunt u sommige kwalen eenvoudig thuis behandelen.
Geschreven door: J.E. McKay
ISBN 90-23-01077-9
   
 
Algemeen:
  Blaffen naar de sterren
Dit boek gaan over het luisteren naar de diepere muziek van het bestaan, die haar meer optimistisch heeft gemaakt over wat de toekomst van onze planeet zou kunnen zijn. Het is gebaseerd op de werkelijkheid zoals zij die ziet, en die haar is getoond voor de ogen van haar hond Terry.
Geschreven door: Shirley MacLaine
ISBN 90-225-3851-6
97 manieren om je hond te laten lachen
07 creatieve en grappige manieren om met kietelen, wrijven, fluisteren en spelletjes je hond blij te maken en de band met hem te versterken. Niet alleen de hond maar ook u staat straks bij de deur te springen: We gaan uit! We gaan uit!
Geschreven door: Jenny Langbehn
ISBN 90-274-9474-6
Lessen van honden
De hond als spiegel tot zelfontdekking. In dit boek beschrijft Bets Engel elke lessen zij leerde van haar eigen honden. Zij beschrijft de rollen die de honden krijgen toebedeeeld aan de hand van humoristische en ontroerende voorbeelden uit de praktijk. Bets Engel begeleid, samen met haar honden, mensen die verandering willen aanbrengen in de communicatie met zichzelf en hun omgeving.
Geschreven door: Bets Engel
ISBN 90-246-0637-3
De psychologie van de hond
Hoe is het om een hond te zijn? Weten we eigenlijk wat er echt omgaat in het brein van de hond? Zijn honden zich bewust van verleden, heden en toekomst? Hebben honden enig besef van humor, liefde en schuld? Begrijpen ze onze taal? Dit boek is gebaseerd op recent wetenschappelijk onderzoek en op observaties van de auteur, is helder geschreven en bevat handige tips. Coren laat je door de ogen van een hond kijken, met de oren van een hond luisteren , de wereld met een hondenneus besnuffelen.
Geschreven door: Stanley Coren
ISBN 90-468-0025-3